Site icon Slatki Tajni

Bitolski pitulici/mekici

Mekici, pitulici, tiganici, pisi, langidi…..vo sekoj del od drzavata se vikas razlicno. Tajnata za sovrśeni mekici e da si stasuva testoto podolgo vreme. Jas si go pripremam testoto uste od vecer i go ostavam da si stasuva na sobna temperatura preku nok, i potoa na utro testoto e gotovo za przenje…


Sostojki;

Podgotovka;

  1. Kvasecot se meśa so vodata, se dodavaat ostanatite sostojki i se mesa testoto so drvena lazica. Testoto vo konzistencija ke bidi pomeko i leplivo. Se pokriva sadot so plasticna folija i potoa so krpa i se ostava da si stasa preku nok vo sobna temperatura.
  2. Sledniot den na utro ili koga si sakate, se zagreva zejtinot do 180 stepeni, jas si meram so termometar, i potoa so namrseni race se zema testo zavisi kolku golemi si sakate, jas gi pravam pomali, se pravi topce od testoto vo racate i potoa se tegni poleka po kraevite, postapkata e isto kako za tegnat maznik. Poleka se tegni po kreavite i istovremeno vrtite testoto so prstite.
  3. Se stavaat po 2 pitulici da se przaat istovremeno, se przat po nekoja minuta na dvete strana. Se serviraat so sirenje i bitolski jogurt ili blagi so seker i cimet.


Kvasec
Facebook Comments
Exit mobile version