Site icon Slatki Tajni

Svinsko file peceno vo rerna zaedno so sos od majcina dušicka i belo vino!!

Prevkusno e, mesoto se topi vo usta….

Sostojki;

Podgotovka;

  1. Mesoto se cisti od mrsnoto. Se zagreva edno tavce so malku puter i maslo i se przi celo meso na pojaka temperatura na site strani, i se zacinuva mesoto so sol i biber. Mesoto ne treba da bidi skroz gotovo treba samo da dobie ubava boja.
  2. Se stava mesoto vo edna tavce za vo rerna. Kromidot i lukot se seckaat i se mešaat vo edna sad so ostanatite sostojki. Se istura sosot vrz mesoto vo tavceto i se peci vo zagreana rerna na 175 stepeni okolu 1 saat.
    Posle 1 saat ke si go merite mesoto so eden termometar, treba da bidi odprilika 80 stepeni.
  3. Se vadi tavceto od rerna, mesoto se stava nastrana da odmori edno 10 min a sosot se istura vo edno tendzere, ovde go probuvate sosot dali treba poveke sol, biber, zacini itn… ako sosot e potecen moze da se dodava malku gustin za pogust sos. A gustinot predhodno izmesan so malku voda. Se vari sosot nekoja munta i se trga nastrana.
  4. Tavceto od kade so se pecese mesoto se mie, potoa se istura sosot vo tevceto, mesoto se seci i stava vo tavcero so sosot. Se ukrasuva mesoto so magdonos i se servira so peceni kompiri i salata. Jas gi pecam i kompiriti istovremeno so mesoto.

Facebook Comments
Exit mobile version