Site icon Slatki Tajni

Kolac so mak!!

Dekorativen i preubav kolac, moze da se pravi i posen.

Sostojki za 2 platenki;


Podgotovka;

  1. Kvasecot se drobi vo sad, se dodava mlakoto mleko i se meśa ubavo. Se dodava puterot predhodno secen na kocki, solta i śekerot i povtorno se meśa ubavo so mikserot. Se dodava braśnoto i se mesi ubavo pomeko testo. Se ostava da stasa 30 min.
  2. Testoto se istura na rabotna masa porosena so malku braśno. Se deli na 2 dela. Od sekoj del se rasukuva pravoagolnik. Se premackuva korata so mak i se vitka od podolgata strana vo vid na rolat. Se stava rolatot na pleh oblozen so hartija. So nozica se sece parcinja no ne se seci skroz dodolu i potoa se stavaat partcinjata edno na leva strana edno na desna strana. Za polesno poglednete sliki podolu.
  3. Postapkata e i za ostanatiot del. Se ostavaat pletenkite da stasaat uste 30 min. Potoa se premackuvaat so mateno jajce se porosuvaat so seckani bademi ili lesnici i se pecat vo zagreana rerna na 250 stepeni okolu 20 min. Pletenkite se ostavaat skroz da se izladat potoa se ukrasuvaat so glazura i so malku kora od portokal.
  4. Za posni pletenki, se pecat vednas posle stasuvanje.
    Se pravi serbet od 100 ml voda i 100 gr šeker, se meśAstrid šekerot i vodata i se stava da zovrie tecnosta, treba śekerot da se rastopi, I potoa koga se gotovi pletenkite, vednas se premackuvaat so topliot śerbet i se ostavaat skroz da se izladat, potoa se ukrasuvaat so seckani lesnici, bademi, glazura i kora od portokal.
Facebook Comments
Exit mobile version