Site icon Slatki Tajni

Kaisersemmen / tradicionalni lepcinja od Avstrija!!

Ovie lepcinja imat poteklo od Avstrija, ne samo so se vkusni no toa so e specificno so ovie lepicinjae e deka stasuvaat prevrteni i potoa se pecat so liceto na gore.
Interesni i mnogu dekorativni…

Sostojki;


Podgotovka;

  1. Puterot se rastopuva na ringla, se dodava vodata i se topli tecnosta da bidi mlaka.
  2. Vo sad se meša kvasecot ubavo so mlakata tecnost. Se dodava polovina od brašnoto i se meša so mikser na posilna jacina. Se dodava ostanatoto brašno, solta i medot i povtorno se meša so mikser na posilna jacina. Se ostava testoto da stasa okolu 40 min.
  3. Se istura testoto na rabotna masa porosena so malku brašno i se premesuva po malku. Se deli na 20 isti dela. Sekoj del se rasukuv okruglo odprilika 15 cm vo diametar, i celo vreme se upotrebuvate po malku braśno, potoa se vitkat kośovite kom stredinata, znaci 5 – 6 košivi se vikat kon stedinata i se pritiska poleka vo sredinata. Za polesno pogledajtegi slikite podolu.
  4. Se stavat lepcinjata prevrteni na pleh so hartija a hartijata predhodno da bidi porosena so malku brašno. Se ostavaat da stasat uśte 30 min, potoa pazlivo se prevrtuvaat lepcijata so liceto na gore i se pecat vo zagreana rerna na 250 stepeni okolu 12 -15 min.


Facebook Comments
Exit mobile version