Site icon Slatki Tajni

Crumble/troški od puter so jabolko i cimet, posluzeno so sos od vanila!!

Najlesen, najbrz i spored mene mnogu vkusen desert. Moze da se pravi so razlicno ovosje, i svezo i zamrznato, no ke bidite pazlivi so ovosje so sodrzi mnogu voda kako na primer jagodi i drugo shumsko ovosje, posebno zamrznati no i svezi. Ovosje so sodrzaat mnogu voda go pravat tartot vodest i mek i toa normalno ne sakame. Tart so troski od puter treba da bidi krckavo odozgora i meko vnatre a ne mnogo vodesto.
Vo svedska e tradicija da se posluzuva tartot so vanila sos no vanila sosot moze slobodno da se zameni so edna topka vanila sladoled….

Sostojki za testoto;

Fil;

Podgotovka;

  1. Jabolkata se cistat se lupat i se secat na pomali parcinja. Vo sad se mešaat jabolka ubavo so šekerot i cimetot. Kalap za tart od porcelan ili staklen se premackuva so puter, se isturaat jabolkata vo kalapot i se porosuvaat so seckanite lesnici ili bademi.
  2. Vo sad se seci puterot na pomali parcinja, se dodavaat ostanatie sostojki za testoto i so prsto se pritiska puterot i se mesa ubavo so sostojkite da dojde smesata kako trośki. Ke rabotite pobrzo za da ne se rastopi puterot premnogu. Se porosuvaat jabolkata so troškite da gi pokrijat skroz i se stava tartot da se pece vo zagreana rerna na 225 stepeni, 20 min.
  3. Tartot se posluzuva mlak so laden vanila sos ili so edna topka sladoled.
Facebook Comments
Exit mobile version