Site icon Slatki Tajni

Sirenje so sok od limon ili ocet!!

Redovno si pravam preseno sirenje, site niz doma si go sakame no posebno kerkami…

Sostojki za odprika 1 kg sirenje

Podgotovka;

  1. Mlekoto se vari na tivko, i se promesuva odvreme navreme. Stom ke zovrie se trga od sporet i mu se dodava sokot od limon ili ocetot. Se mesa poleka i se ostava da odmora 5-10 min. Surutkata ke se oddeli i ke dobiete grutki sirenje. Isto kako za urda koga pravite.
  2. Se cedi sirenjeto vo gaza no surutkata ke ja zacuvate. Jas go ostavam da se cedi odprika 1 saat.
  3. Potoa se stegnuva sirenjeto ubavo vo gazata ili vo cista krpa i se stava edno golemo tendzere polno so voda kako tovar na sirenjeto. Taka stoe odprika 4 saati.
  4. Posle 4 saat se vadi sirenjeto od gazata i se deli na parcinja, golemina po vasa zelba. Sekoe parce sirenje se valaa vo sol na site strani i se redi vo tegla ili kutija so kapak. I se stava vo frizider.
  5. Malk od surutkata se cedi ubavo i se stava da se vari so malku sol, znaci da bidi malku soleni, ke si probate, stom ke zovrie i solta ke se rastopi se trga od sporet i se ostava skroz da se izladi. Potoa se potorva sirenjeto so soliloto i se cuva sirenjeto vo frizider. Ako slucajno vi dojde sirenjeto mnogo soleno onda isturate malku od soliloto, i go zamenuvate soliloto so go isturivte so nova varena no izladeno voda i malku sol..

Facebook Comments
Exit mobile version