Site icon Slatki Tajni

Prevkusni rolnicki so kokos, cimet i jabolko!!

Prevkusni se, obavezno da gi probate!!

Sostojki;

Fil;

Podgotovka za odprilika 30 kolaci.

  1. Na ringla se rastopuva puterot i se dodava mlekoto ili vodata za posni, tecnosta treba da bidi mlaka.
  2. Kvasecot se drobi vo sad i se dodava mlakata tecnost, se meśs za da se rastopi kvasecot. Se dodavaat ostanatite sostojki i se mesa ubavo meko testo. Se pokriva testoto i se ostava da stasa 40 min.
  3. Dodeka testoto odmora se priprema filot. Jabolkata se lupat i se rendaat. Se mesaat ubavo site sostojki vo eden mal sad, da dojde filot kako namaz.
  4. Se istura testoto na rabota masa i se deli na 2 isti dela. Sekoj del se resukuva vo vid na pravoagolnik vo debelina okolu 1,5 cm.
    Se premackuva korata so polovina od filot i se vitka od podolgata strana kako rolna. Se seci rolnata na pomali kolaci okolu 3 cm vo debelina. Postapkata e ista i so ostanatiot del. Se redat kolacite na pleh oblozen so mrsna hartija i se ostavaat da stasaat ušte 40 min.
  5. Kolacite se premackuvaat so mateno jajce i se porosuvaat so malku kokos. Se pecat vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 10 min.
  6. Za posni, pravite serbet so 100 gr seker i 100 ml voda na ringla da se rastopi sekerot i go ostavate malku da se izladi. Kolacite se pecat na 200 stepeni okolu 10 min. Stom se godini se premackuvaat so serbetot i se porosuvaat so kokos.
Facebook Comments
Exit mobile version