Site icon Slatki Tajni

Pralini so suvi smokvi i sok od portokal!!

Ubavi na oko, lesni za pravenje, zdravi i mnogu vkusni…

Sostojki:

Podgotovka;

  1. Lesnicite se pecat vo suva taka, se stavaat vo pamucna krpa i se trijat od luspata.
  2. Smokvite se secat na pomali parcinja i se meśaat vo sad zaedno so sokot od portokal i rumot. Se ostavaat da odmoraat najmalku 1 saat. Jas gi ostavam i poveke saati.
  3. Smokvite se stavaat vo blender zaedno so lesnicite i se bladira ubava lepliva smesa. Jas ne ja blendirano skroz smesata, ostavam da ima i malku mali parcinja od lesnicire. Se pravi topcinja od smesata i se redat vo cinija. Se stava cinijata vo zamrznuvac odprika 20 min.
  4. Se rastopuva temnoto cokolado na pareja i se dodava masloto. Se meša ubavo, potoa se valaat topcinjata edno po edno vo cokoladoto i povtorno se redat vo cinijata. Za polesno da se valaat jas go isturam stopenoto cokolado vo casa i vo caśata gi valaam, so pomoš od edna viluška. Se stavaat pralinite vo zamrznuvac da odmoraat 10 min.
  5. Se rastopuva beloto cokolado na parea, se dodava masloto, se meśa ubavo potoa se ukrasuvaat pralinite so beloto cokolado. Povtorno se stavaat vo zamezrnuvac okolu 10 min. Potoa se gotovi i mozat da se serviraat. Ostanatite pralini se cuvaat vo frizider..

Facebook Comments
Exit mobile version