Site icon Slatki Tajni

Slavska pogaca!!

Preubava i dekorativna pogaca za sekoja prigoda. Pogacata moze da se pravi i posna no i mrsna!!


Sostojki:

Za premackuvanje ( MRSNA )

– 1 jajce

– susam za porosuvanje

Za premackuvanje ( POSNA )


Podgotovka:

1. Kvasecot se stava vo dlabok sad zaedno so mlakata voda. Se dodava medot, solta, masloto i brasnoto.

2. Se mesi ubavo meko testo vo mikser so perki. Po konzistencija testoto ke bidi malce leplivo, i taka treba da bide. Se ostava da stasa 40 min do 1 saat. SLATKITAJNI.COM.

3. Kalap od 24 cm na koj mu se odstranuva obracot se oblozuva so mrsna hartija na dnoto.

4. Na rabotna masa so malku brasno se premesuva testoto i se rasukuva kora od 1 cm, znaci da ne bide korata mnogu tenko sukana. Se vadi 22 do 24 krugcinja so casa, vo dijametar da bidat krugcinjata odprilika 6 cm potoa se redat krugcinjata vo kalapot kako na slikata podolu. Povtorno se rasukuva kora i se vadi krugcinjata 10 do 12 krugcinjata so pomala casa, vo dijametar okolu 4 cm. Se redat i pomalite krugcina kako na slikata podolu. Se pravi malo topce od ostanatoto testo i se stava topceto vo sredina. Ako vi ostani uste testo moze da se stavi i mala pletenka na okolu pogacata. Pogacata se ostava da stasa uste 30 min. SLATKITAJNI.COM

5. Se premackuva pogacata so mateno jajce i se porosuva po zelba za mrsna pogaca a za posna pogaca imate recepti staveno pogore. Se porosuva pogacata..po zelba i se pece vo zagreana rerna na 230 stepeni 10 min, pa se namaluva rernata na 200 stepeni i se peci uste 30-40 min. Ako dobie pogacata mnogu boja, moze da se pokrije so aluminiumska folija.

Facebook Comments
Exit mobile version