Site icon Slatki Tajni

pastrmajlija!!

Sostojki testo;

Podgotovka;

  1. Mesoto najubavo e da se pripremi pred eden den, i da se cuva vo frizider preku nok. No moze isto da se priprema isti den i da ostavi da odmori najmalku 4 saati vo frizider.
    Mesoto se seci na pomali parcinja, se mesa ubavo so zacinite, solta, bikarbonat i vodata, se pokriva i se stava vo frizider.
  2. Testoto; Vo sad se mesa kvasecot so ladnata voda, se dodavaat ostanatite sostojki i se mesi pomeko testo. Se ostava testoto da stasa 1 saat.
  3. Se istura testoto na rabotna masa i se deli na 4 dela, od sekoj del se pravi topce, se pokrivaat topcinjata so plasticna folija i so krpa i se ostavaat da stasaat povtorno uste 1 saat.
  4. Sekoe topce se premackuva malk so maslo i se splesnuva so raka, se stavaat korite na pleh oblozen so mrsna hartija, jas stavav po 2 na pleh. Se pokrivaat i se ostavaat da odmorat edno 10 min, i ova se pravi za da bide testoto poelasticno. So race se rastegnuvaat korite za da bidat podolgi i potoa se formiraat kako camec. Poglednetgi slikite podolu za polesno. Se redi mesoto vo sredina na sekoja kora, se stava malku puter ili svinska mast vrz mesoto i se pece vo zagreana rerna na 250 stepeni okolu 20 min, se namaluva rernata i se pece uste nekoja minuta, treba da dobiat ubava boja. Se vadi od rerna, kraevite se premackuvaat so malku maslo i se ostavaat da odmorat. Ako sakate mozete isto i da stavite i po edno jajce dodeka se pecet. Jas mojata pastrmajlija ja servirav so feferoni, salata i laden sos so lukce.
Facebook Comments
Exit mobile version