Site icon Slatki Tajni

Domaśen sladoled so bademi!!

Ima malku poveke momenti vo postapkata, no vredat tie momenti, deka sladoledot e prevkusen…

Sostojki;

Podgotovka:

  1. Izlupenite bademi se stavaat vo suva tava i se pecat malku na ringla. Se ostavaat malku da se izladat potoa se blendiraat na pogrubi parcinja. Povtorno se isturaat blendiranite badeni vo suvoto tavce, se dodava 100 gr od sekerot i prstofat sol. So drvena lazica meśate vo tavceto dodeka se karameliziraat bademite, znaci treba da se rastopi sekerot. Se isturaat bademite na mrsna hartija, se raspredeluvaat i se ostavaat da se izladat.
  2. Slatkata pavlaka se mati pocvrsto i se stava vo frizider.
  3. Jajcata se delat na zolcki i belki.
  4. Zolckite se stavaat vo sad so mikser, se dodavaat likerot i vanilaekstraktot. Vo tendzece na ringla se stava 75 gr od sekerot, 30 ml od vodata da zovrie. Stom temperaturata na tecnosta ke stigne do 115 C, go priklucvate mikserot i zolckite se matat, stom temperaturata na tecnosta ke stigni do 120 stepeni onda e gotovo i vrelata tecnost se istura poleka vo sadot so zolckite dodeka se mati. Se prodolzuva da se mati smesata se dodeka ne se izlade i se dodeka ne dobiete kremasta smesa.
  5. Ista e postapkata i so belkite. Se stavaat belkite vo cist sad so mikser. Na ringla se stava 75 gr seker i 30 ml voda da zovrie. Stom temperaturata na tecnosta e 115 stepeni, pocnuvate da gi matite belikite, stom tecnosta e 120 stepeni onda se istura tecnosta poleka vo sadot so belkite i se mati celo vreme se dodeka ne se izladi smesata i imate cvrsti belki.
  6. Se dodava po malku od belkite vo sadot so zolckite i celo vreme se mesa so mikser dodeka ne se potrosaat belkite. Potoa se dodava postepeno od matenata slatka pavlaka i celo vreme se mesa so mikser.
  7. Bademite se kršat na pomali parcinja se dodavaat vo smesata i so silikonska lazica se mesa ubavo.
  8. Kalap za leb se oblozuva so strec folija na dnoto i po kraevite. Se istura smesata vo kalapot se pokriva so strec folija i se stava vo zamrznuvac preku nok.
  9. Pred da se servira sladoledot, se vadi malku da odmori na sobna temperatura i se ukrasuva so meleni bademi.
Facebook Comments
Exit mobile version