Site icon Slatki Tajni

Albanski pitajki!

Prevkusni albanski pitajki, meki meki kako pamuk. Obicno ovie pitajki se pravat za iftar/ramadan, moze da se pravaat posni bez fil no i so fil.

Sostojki;

Fil;

Podgotovka;

  1. Kvasecot se drobi vo sad i se mesa so mlakata voda. Se dodavaat ostanstite sostojki i se mesa so mikser meko leplivo testo.
  2. Se vodenat racete so malku mlaka voda i se zema testoto od sadot i nezno se cirkulira se mesi testoto izmegu vlaznite race, se pravi topka od testoto i se stava povtorno testoto vo sadot da odmori nekoja minuta. Ova ista postapka so vlazni race se pravi 4 pati. Na ovoj nacin ke vi bide testoto poveke elasticno. / SlatkiTajni.com
  3. Koga ste gotovi so postapkata vo voda se stava testoto na masa porosena so malku brašno. Se deli testoto na 4 dela i od sekoj del se pravi ubava okrugla topka. Se pokrivaat topcinjata i se ostavaat da stasaat 30 do 40 min.
  4. Se stavaat topcinjata na pleh oblozen so mrsna hartija, jas gi stavam po 2 na pleh no ako imate mesto mozete da gi stavite site 4 na eden pleh.
  5. So prsti se pritiskaat topcinjata nezno na sredina, poglednetegi slikite podolu za polesno. Se filuvaat lepcinata so filot i moze da stave i krugovi od kolbavcinja i se porosuvaat so susam ili zacini po zelba. Se pecat vo zagreana rerna na 250 stepeni okolu 10 min.
  6. Koga se gotovi peceni jas go premackuvam lepceto naokolu so malku maslinovo maslo, no i ne mora.
Facebook Comments
Exit mobile version