Site icon Slatki Tajni

Domašni piškoti!!

Sostojki za odprilika 25 do 30 piškoti:

Podgotovka:

  1. Jajcata se delat na zolcki i belki. Se matat belkite so mikser vo vid na cvrsta pena, potoa se dodava polovina od sekerot i povtorno se matat so mikser, da bide smesata cvrsta i mazna.
  2. Ostanatiot 40 gr seker se dodava vo zolckite i se mati so mikser nekolku minuti. Smesata treba da smeni boja vo svetla zoltnikava boja i da bidi kako krem.
  3. Se dodavaat proseanite suvi sostojki, brašno, vanilinseker, solta i nisešte vo zolckite i se meša mnogu pazlivo so silikonska lazica. Se dodava postepeno od belkite vo smesata so zolcki i se mesa celo vreme vnimatelno i nezno.
  4. Kesa za spric se polni so smesata, se sece vrvot na kesata okolu 1,5 cm vo diameter i se sprica okolu 10 cm dolgo rolni na 2 pleha oblozen so mrsna hartija. Se porosuvaat piškotite ubavo so seker vo prav, se ostavaat nekoja minuta da odmoraat i povtorno se porosuvaat so seker vo prav. Se pecat vo zagreana rerna na 180 stepeni okolu 15 min, posle polovina vreme vo rernata, se vadi plehot i se vrti na drugata strana i povtorno se stavaat na pecenje.
  5. Koga se gotovi se vadat i se ostavaat 5 min da odmorat potoa se redat na resetka za skroz da se izladat.
  6. Posle odprilika 1 saat koga ke se izlade malku rernata jas povtorno gi redam piskotite na pleh i povtorno gi stavam vo izgasnata rerna nekoj saat ili preku nok za da bidat posuvi i po krcakavi. Ako gi sakate pomeki onda ovoj cekor moze da go preskoknete.
Facebook Comments
Exit mobile version