Site icon Slatki Tajni

Grcka mlecna pita/puding so griz!!

Mnogu vkusna pita, vo konzistencija nešto kako cheescake, puding itn…

Sostojki:

Podgotovka:

  1. Na ringla se stavaat mlekoto i sekerot, pred da zovrie tecnosta se trga tendzereto od sporet.
  2. Vo drug sad se meśaat, grizot, skrobnoto braśno, vanillin sekerot, jajcata, solta i korata od limon ili portokal ako stavate. Se meša smesata ubavo so zica. Slatki.Tajni.com
  3. Se istura toplata tecnost postepeno vo sadot so jajcata, i celo vreme se meša so zica. Koga celo mleko e dodadeno se meša ubavo i se istura smesata povtorno vo tendzereto. Se stava tendzereto na ringla, se vari smesata na tivko se dodeka ne se zadebeli, i celo vreme se meša.
  4. Stom smesata vi e zadebelena se trga tendzereto od sporet i se dodava puterot. Puterot ke se rastopi i smesata se meśa.

    SLATKI.TAJNI.COM
  5. Kalap se premackuva ubavo so puter i se porosuva so griz. Se istura smesata vo kalapot i se pece pitata vo zagreana rerna na 180 stepeni okolu 45 min. Pitata treba da dobie ubavo boja odgozgora. Pitata se ostava da se izlade potoa se stava vo frizider najmalce 4 saati ili preku nok.
  6. Se porosuva pitara pred serviranje so seker vo prav i cimet. Se servira ladna i sekoe parce se prska so med, a medot izmesan so malku cimet.
Facebook Comments
Exit mobile version