Site icon Slatki Tajni

Paren turski rolat filuvani so pire od jabolka!!

Prevkusen paren rolat, sladok vkus no vo kombinacija so kiseloto jabolko i cimetot, TOP…:-)) Malku istorija za rolatot, se pravel rolatot samo za Sultanot Mehmed II, Sultanot bese toj so go osvoj Konstantinopel 1453 godina..

Sostojki:

Fil;

Serbet;

Podgotovka:

  1. Pireto od jabolka se pravi predhodno i se ostava skroz da se izlade. Recept za pireto inate TUKA.
  2. Jajcata se delat na belki i solzki. Vo sad se matat belkite cvrsto, se dodava postepeno od sekorot i se mati se dodeka ne dobiete ubava cvrsta mazna pena.
  3. Se dodavaat proseanoto brašno, griz, pecivo i vanilinsekerot. Zolckite se matat so viluska i se dodavaat. Se meša poleka ubava smesa so silikonska lazica
  4. Podlabok pleh za rerna se oblozuva so mrsna hartija. Se istura smesata vo plehot i se razvlekuva vo golemina kolku mrsnata hartija. Se pece korata na 200 stepeni okolu 20 do 30 min zavisi od rerna.
  5. Dodeka se pece rolatot, se priprema serbetot. Se stavaat site sostojki na ringla, se vari nekoja minuta da se rastopi sekerot i se trga nastrana.
  6. Se vadi rolatot od rerna i vednas se poturva na sekade so serbetot. Se filuvani so pireto od jabolka, se porosuva cimetot i so pomos od mrsnata hartija se vitka korata poleka od podolgata strana kako rolat. Poleka se premestuva rolatot vo sad za serviranje i skroz se ostava da se izlade. Pred da se servira se ukrasuva rolatot so slatka pavlaka i seckani jatkasti plodovi po zelba. Rolatot moze da se cuva vo frizider.
Facebook Comments
Exit mobile version