Site icon Slatki Tajni

Krostata so borovinki i kapinki!!

Sostojki za testoto:

Fil:

Za premsckuvsnje:

Podgotovka:

  1. Brašnoto, šekerot i solta se stavaat vo sad i se meśat ubavo. Se dodava ladniot puter, predhodno secen na kocki, so raka se pritiska puterot i se meša so suvite sostojki. Smesata ke bide kako lebni troški. Se dodava postepeno od vodata, se pocnuva so 4 lazici voda i so mikser se meśa ubavo meko testo, ako osejkate deka testoto e posuvo onda dodavate poveke voda. Testoto se vitka vo plasticna folija i se ostava da odmori vo frizider 1 saat.
  2. Na rabotna masa porosena so malku brašno, se deli testoto na 2 dela. Se rasukva edniot del testo vo vid na okrugla kora, korata vo golemina da bide malku pogolema od kalapot. Korata se vitka na sukalto i se odvikuva nad kalapot. Se raka se pritiska korata ubavo po dnoto i po kravetite od kalapot i se ostavaat kraevite da visat.
  3. Sumškoto ovošje se mie i se meśa ubavo so sekerot, korata od limon i so nisešte. Ako vi e ovošjeto zamrznato onda se stava i zamrznato, znaci ne se odmrznuva..
  4. Se istura šumskoto ovošje vo kalapot i se stava kalapot vo frizider.
  5. Se rasukuva vtoriot del od testoto, vo golemina malku pogolema kora od kalapot. Se sece okolu 1,5 cm dolgi lenti i se ukrasuva krostata so lentite kako na slikata. Se priskaat kraevite i ostanatoto testo po kraevite ubavo so prsti, da dojde krajot kaka ramka na krostatata.
  6. Zolckata se mati so pavlakata, se premackuva korata so smesata i se porosuva so malku seker. Krostatata se pece vo zagreana rerna na 180 stepeni okolu 40 do 50 min. Se ostava da se izlade i se servira mlaka ili ladna.
Facebook Comments
Exit mobile version