Site icon Slatki Tajni

Sekerpare!

Turski mnogu vkusni pareni kolaci so griz. Tajnata za uspešni sekerpare e da se pecat nekolku minuti so otvrena rerna za da mozat kolacite poleka da stasaat.

Sostojki;

Serbet:


Podgotovka:

  1. Vo sad se stava proseanoto brašno, se dodavaat proseaniot šeker vo prav, pecivo, vanilinseker i grizot. Se mešaat suvite sostojki ubavo. Se dodavaat puterot, predhodno secen na tenki listovi, jajcata i aromata. Se meša so raka ili so mikser ubavo meko testo. Ako testoto vi e mnogu leplivo onda se dodava po malku brašno. No sepak ke bidete vnimatelni so brašnoto. Vo konzistencija treba testoto da bide pomeko i poleplivo no sepak da moze lesno da se pravi topcinja od testoto.
  2. Se pokriva testoto so plasticna folija i se ostava da odmori 20 do 30 min.
  3. Pleh se premackuva ubavo so puter. Se pravi topcinja od testoto, golemina kolku eden orev i se redat vo plehot.
  4. So alat za spriz se pritiskaat kolacite odozgora i se pravi forma, poglednete gi slikite podolu za polesno.
  5. Kolacite se stavaat da se pecat vo zagreana rerna na 180 stepeni. Se pecat prvo 10 min so otvorena rerna, potoa se zatvora rernata i se pecat se dodeka ne dobiat ubava zlatna boja okolu 15 do 20 min zavisi od rerna.
  6. Dodeka kolacite se pecat se priprema šerbetot. Limonot se mie ubavo i se sece na krugovi.
  7. Se stavaat vodata, sekerot i limonot na ringla, bez mešanje se ostava šerbetot da zovrie, stom ke zovrie vednas se trga od sporet i limonot se vadi.
  8. Kolacite se vadat od rerna i vednas se polevaat so vreliot šerbet. Se pokriva plehot so aluminska folija i se ostavaat kolacite taka pokrieni da se izladat.
  9. Se ukrasuvaat so jatkasti plodovi po zelba i se poslozuvaat.
Facebook Comments
Exit mobile version