Site icon Slatki Tajni

Edno testo, 4 vrsta posni filuvani kolaci za posni praznici!

Od levo: rolnicki so kokos, kiflicki so krem od lesnici , topcinja so marmelad od borovinki i cimet polzavcinja….dekorativni za na masa, prevkusni i meki kako pamuk.

Sostojki za testoto:

Podgotovka;

1. Kvasecot se drobi vo sad. Se dodava mlakata voda i se meša ubavo.

2. Se dodavaat sekerot, solta, vanilin sekerot, kardemon i puterot predhodno secen na kocki. Se dodava i brasnoto i se mesi so mikser okolu 10 min ubavo meko testo. Se ostava testoto da stasa 1 saat.

3. Se istura testoto na rabotna masa porosena so brasno i se deli na 4 isti dela. Od sekoj del se pravi kolaci po zelba i se redat kolacinjata na pleh so mrsna hartija.

Se ostavaat da stasaat okolu 30 minuti i se pecat vo zagreana relna na 200 stepeni se dodeka ne dobiat ubava boja okolu 8 do 10 min.

Serbet za premackuvanje;

Rolnicki so kokos

Rolnicki so kokos:

Fil:

  1. Se mešaat site sostojki za filot ubavo so mikser.
  2. Testoto se rasukuva vo vid na pravoagolnik, se premackuva korata so filot i se vitka od podolgata strana kako rolat. Se secat 2 cm kolaci i se redat na pleh.
Kiflicki so krem od lesnici

Kiflicki so krem od lesnici

  1. Testoto se suci okruglo, se secat parcinja, se filuvaat i se vikaat kako kiflicki. Se redat na pleh.
Topcinja so marmelad od borovinki:

Topcinja so marmelad od borovinki:

  1. Testot se deli na 8 parcinja. Sekoe parce se rasukuva po malku, se filuva i se zatvora, site kraevi se pritiskaat za ubavo da se zatvori topceto potoa se prevrtuva od drugata strana i se redat na pleh.
Cimet polzavcinja;

Cimet polzavcinja:

Fil;

Podgotovka:

  1. Site sostojki se mešaat ubavo so mikser.
  2. Korata se rasukva vo vid na praviagolnik, se premackuva so filot i se vitka duplo. Se sece lenti, se vrtat lentite kako spirala potoa se vitkaat kako polzavcinja i se redat na pleh.

Pred servirjanje se pravi serbetot, kolacite se premackuvat so mlakiot serbet i se porosuvaat po zelba. Jas moite gi zamrznav, pred serviranje ke gi stoplam i potoa gi premackuvam so serbet i gi porosuvam..

Facebook Comments
Exit mobile version