Site icon Slatki Tajni

Americki rusticen Apple pie!

Sostojki:

Fil:

Podgotovka:

  1. Suvite sostojki se mešaat ubavo vo sad, se dodava puterot, predhodno secen na pomali kocki, so prsti se pritiska puterot i se meša ubavo so suvite sostojki, vo vid treba da bide testoto kako trośki.
  2. Vo mal sad se meśaat so vilusks vodata i zolckata, potoa se dodavaat vo suvite sostojki, so raka se mesi malku podolgo vreme ubavo meko testo.
  3. Jabolkata se lupat, se cistat i se secat na pogolemi parcinja. Se mešaat vo sad so brašnoto, cimetot i sekerot.
  4. Tavce za krostata se premackuva so malku puter. Testoto se deli na 2 isti dela. Edniot del se stava nastrana a od drugiot del se zema malku testo i se pritiska vo tavceto, postapkata se povtoruva se dodeka imate napraveno edna kora po kraevite i na dnoto od tavceto. Za ova krostata mnogu e vazno da ima ubavo cvrsta kora i po kraevite na tavceto.
  5. Vtoriot del od testoto, se suci poleka izmegu plasticna folija, vi vid na kora, vo golemina malku pogolema od tavceto.
  6. Jabolkata se isturaat vo tavceto vrz prvata kora, vo vid na piramida, poglednete gi slikite podolu za polesno.
  7. So pomos na plasticnata folija se kreva vtorata kora vnimatelno i se stava vrz jabolkata i tavceto, da gi pokrie. So prsti se pritiska testoto po kraevite za ubavo da se zatvori krostatata. Se noz se se sece po malku niz cela kora odozgora zaradi pareata.
  8. Se premackuva cela krostata so malku voda i se porosuva so seker. Se pece vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 1 saat.
  9. Krostata moze da se jade i taka kako sto e, no mnogu e vkusno da se servira so edna topka sladoled od vanila ili so matena slatka pavlaka.
Facebook Comments
Exit mobile version