Site icon Slatki Tajni

Domašna Vienska strudla so domašni jabolka cekor po cekor.

Mnogu e vkusna…:-))

Sostojki: za testo:

Fil 1:

Fil 2:

Podgotovka:

  1. Vo sad se mešaat brašnoto i solta. Vo drug saad se mešaat so viluška vodata, masloto i jajceto. Se istura tecnosta vo sadot so brašnovo i se meša ubavo meko testo so mikset.
  2. Testoto se istura na rabotna masa porosena so malku brašno i se udira testoto od masata okolu 100 pati.
  3. Cist sad se premackuva so maslo i se stava testoto vo sadot, povtorno se vadi i se stava so namrsenata strana gore. Se pokriva so plasticna folija i se stave da odmori 2 saati.
  4. Fil 1.Suvoto grizje se stava malku vo voda da omekne. Jabolkata se lupat, se cistat i se seckaat.,Vo sredno golemo tendzere se stava malku voda, se stavaat jabolkata, sekerot, suvoto grozje i cimetot. Stom ke zovrie se namaluva temperaturata i se dinsta filot edno 10 min. Ne treba da ostani mnogu tecnost od jabolkata. Se trga filot od sporet i se dodavaat seckanite jatkasti plodovi.
  5. Fil 2: Na ringla vo tavce se rastopuva puterot i se dodava prezlata. Se pece prezlata nekoja minuta dodeka ne dobie ubava svetla kafena boja i se ostava da se izlade.
  6. Testoto se istura na rabotna masa, masata predhodno pokriena so cist caršav, i porosen carsavot so malku brašno. Se suka testoto tenko potoa se tegni kora, isto kako za maznik. Korata vo forma treba da bidi kako pravoagolnik i mnogu tenka, koga korata e prozirna onda e gotova.
  7. Se prska korata so rastopeniot puter i se filuva korata od pokratkata strana so filot od prezla, vrz vilot od prezla se stava filot od jabolkoto. Za polesno poglednetegi slikite podolu.
  8. So pomos od carsavot se vitka korata kako rolat. Postapkata e slicna kako za našiot tegnat maznik. Koga korata e svitkana kako rolna se vitkaat isto i krajovoite na rolnata i se stavaat pod rolnata, za da ne istece filot.
  9. Se stava rolnata na pleh oblozen so mrsna hartija. Se nozica se sece malku odozgota na rolnata za da moze pareata da izleguva. Se premackuva rolnata so rastopen puter i se pece vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 30 min. Se vadi i se ostava skroz da se izlade. Potoa se sece na parcinja i se porosuva so šeket vo prav i se posluzuva.
Facebook Comments
Exit mobile version