Site icon Slatki Tajni

Veligdenski preslatki zajcinja!!

Sostojki:

Podgotovka: 

1. Mlekoto se topli na ogan da bidi mlako, se dodavaat kvasecot, malku sol i seker i se promeshuva.

2. Vo podlabok sad se stavaat brasnoto, sekerot, solta, masloto, jajcata i tecnosta so kvasecot. Se mesi ubavo meko testo i se ostava da stasa 40 min.

3. Na rabotna masa porosena so malku brasno se deli testoto na 3 isti dela. Od sekoj del se vadi 16 pomali parcinja. Od sekoe parce se vadi edno malo parce za opaskata na zajceto. So drugoto parce se pravi podolgo rolna i se vitka kako na slikata podolu, potoa se stava i opaskata na zajceto. Pokusajte da gi pravite ushite malce podolgu i malku so prs najgore da gi pritisnite. Se ostavaat zajcinjata da odmorat 10 min, se premackuvaat so mateno jajce se porosuva opaskata so malku susam i se stava malku puter na sekoe zajce.

Se pecat vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 15 do 20 min. Posle 5 – 10 min vo rerna, jas ja otvoram rernata vnimatelno i povtorno gi pritiskam ushite najgore so prst.

P.s receptata e ista kako za moite kiflicki, zatoa od isto testo mozete da si napravite i kifli i zajcinja. Razlikata e deka zajcinjatane ne se premackuvaat so puter.

Facebook Comments
Exit mobile version