Site icon Slatki Tajni

Domasno krem sirenje

Mazno, meko i prevkusno neutralno krem sirenje so moze da se upotrebuva vo sekoe kolace, cheescake itn.. no isto moze da se jade kako namaz so zacini po vkus…

Sostojki za odprilika 200 gr krem sirenje

Podgotovka:

  1. Se stava mlekoto na ringla, sredna temperatura da zovrie, mlekoto postojano se mesha za da ne zagori.
  2. Stom ke zovrie se namaluva temperaturata i se dodava 1 lazica ocet ili sok od limon, se mesha poleka i postepeno ke se napravi kako grutki od mlekoto, se dodava uste edna lazica sok od limon ili ocet i se mesha poleka, isto taka se pravi i so tretata lazica sok od limon ili ocet….se trgna tendzereto od sporet i se ostava mlekoto malku da odmori. Kolku poveke odmora mlekoto tolku poubavo, jas go ostavam taka da sedi skoro 1 saat.
  3. Potoa se istura mlekoto vo cedalka so gaza i se ostava da se idcedi od tecnosta okolku 20 min.
  4. Se sobira sirenjeto i se blendira vo ubav krem, ako vi e debelo krem sirenje mozete slobodno da dodadete od cedeneta voda. Se zacinuva sirenjeto so sol i se upotrebuva.
  5. Ako se upotrebuva za blagi raboti onda e gotovo za upotrebuvanje i nisto ekstra ne se dodava. Ako se upotrebuva kako solen namaz onda moze da se dodade sol i zacini po zelba.

P.S ostanatata voda kade so se cedese sirenjeto e mnogu zdravo i moze da se upotrubuva kako tecnost namesto mleko ili voda koga mesite leb, kiflicki ili slatko pecivo.

Facebook Comments
Exit mobile version