Site icon Slatki Tajni

Balon lepcinja

Prevkusni lepcinja, vnatre se prazni i mozat da se filuvaat po vasa zelba, na primer so pleskavica, kebapi, turski kebab…itn. Lepcinjata moze slobodno da se zamrznat.




Sostojki za okolu 16 lepcinja:

– 25 gr kvasec
– 500 ml mlaka voda
SLATKITAJNI.COM
– 1,5 lazicka sol
– 1 lazicka seker
– okolu  850 gr brasno

Podgotovka:

1. Vo sad se mesha kvasecot so mlakata voda. Se dodavaat ostanatite sostojki i se mesha ubavo elasticno testo okolu 10 min so mikser. Testoto treba da bide lesno za rabotenje i ne mnogu leplivi, slobodno moze da se dodava brasno po potreba.
SLATKITAJNI.COM

2. Na rabotna masa porosena so brasno, vednas se istura testoto i se deli na 16 isti dela. Od sekoj del se pravi topce. Topcinjata se ostavaat na rabotnata masa ubavo pokrieni so 2 pamucni krpi da odmorat okolu 15 min.

3. Na masa se redat cisti pamucni krpi. Vazno za ovie lepcinja e da bidat ubavo pokrieni so krpi odozdola i odozgora dodeka stasuvaat. Jas stavam kunjska pamucen carsav odozdola i gi pokrivam so dupli krpi odozgora.
SLATKITAJNI.COM

5. Sekoe topce se splesnuva pazlivo malku so raka potoa se rasukuva vo okrugla kora okolu 15 cm vo diameter i se redat na pamucnite krpi. Se pokrivaat ubavo i se ostavaat da stasat 1,5 saat.

6. Rernata se zagreva na 275 stepeni. Pleh se oblozuva so mrsna hartija. Poleka i pazlivo se zema edna kora i se stava na plehot, stranata na korata so bese gore na plehot se stava dolu.  Jas stavam 3 lepcinja na 1 pleh.

7. Se stavaat lepcinjata vo rerna da se pecat, stom ke se nadujat lepcinjata kako baloni, se ostavaat taka nekoja sekunda potoa se otvora rernata i poleka se prevruvaat i na drugata strana i se pecat uste 2 do 3 min. Lepcinjata ne treba da dobiat mnogu boja. Se vadat od rerna i se pokrivaat so krpa. Se ostavaat da se izladat.
SLATKITAJNI.COM

8. Pred da se serviraat, se toplat malku vo zagreana rerna, se kinat na edna strana so raka i se filuvaat po vasa zelba.




Facebook Comments
Exit mobile version