Site icon Slatki Tajni

Slatka pogaca / posno

Najubava i najmeka posna pogaca…




Sostojki za 1 pogaca:

– 25 gr svez kvasec

– 250 ml voda

– 2 lazicki melen kardemon

SlatkiTajni.com

– 50 gr seker

– 2 lazicki vanilin seker

– prato fat sol

– 60 ml maslo

– 500 – 600 gr brasno

Fil:

-Pire od jabolka / recepta ke najdete TUKA.

– seker

Serbet za premackuvanje:

– 70 ml voda

– 70 gr seker

Podgotovka:

1. Kvasecot se drobi vo sad i se mesha so mlakata voda.

2. Se dodavaat sekerot, vanilin sekerot, kardemon, solta i masloto, i se mesha ubavo so mikser. Se dodava postepeno od brasnoto i se mesi ubava meko testo. Testoto ne treba da bide mnogu leplivi no isto ne treba da bide mnogu dvrdo. Ako e testoto po leplivo posle 500 gr brasno, moze da se dodade po malku poveke brasno. Testoto se mesi podolgo vreme okolu 10 min so mikser. Se pokriva testoto so plasticna folija i se ostave da stava 40 min do 1 saat. SlatkiTajni.com

3. Kalapot se oblozuva so mrsna hartija na dnoto i se premackuva so maslo po kraevite.

4. Testoto se istura na rabotna masa porosena so brasno i se premesuva. Brasno se dodava po potreba. Se deli testoto na 3 isti dela. Sekoj del se rasukuva na okrugla kora, golemina kolku kalapot. Se stava prvata kora vo kalapot, se premackuva korata so pireto od jabolka ili so dzem po vaśa zelba i se porosuva so malku seckani lesnici ili bademi, à moze da se stavi i suvo grozje. Ista e postapkata i za vtorata kora. Se stava i tretata kora, tretata kora ne se filuva samo se pritiska po malku korata na okolku po kraevite.

4. Pogacata se sece poleka so noz skroz do dnoto na 18 parcinja moze da se sece i na pomalku parcinja. Se pokriva i se ostava da stava 30 min.

5. Sekerot i vodata za serbet se stavaat na ringla i se vari tecnosta se dodeka ne se rastopi sekerot.

6. Pogacata se pece vo zagreana rerna na 225 stepeni okolku 10 min ponisko vo rernata potoa se namaluva rernata na 200 stepeni i se pece pogacata uste odprilika 20 do 25 min.

7. Se vadi od rerna i se premackuva so serbetot  i se porosuva po zelba.




Facebook Comments
Exit mobile version