Site icon Slatki Tajni

Slavska Pogaca

Mojata pogaca za praznikot Presveta Bogorodica….ispadna preubava. Imam negde  citano deka grozjeto e simonim za Sv.Bogorodica, sekoja zena posle pogacata treba da jade grozje, zatoa ja napraviv pogacata kako venec za da mozam da ja ukrasam so grozje. :-)))




Sostojki:

– 25 gr kvasec
– 350 ml voda
– 1 lazicka sol.
SlatkiTajni.com
– 2 lazici maslo
– 2 lazici med
– 600 gr brasno

Za premackuvanje ( MRSNA )

1 jajce
Susam za porosuvanje

Za premackuvanje ( POSNA )

Podgotovka:

1. Kvasecot se stava vo dlabok sad zaedno so mlakata voda. Se dodava medot, solta, masloto i brasnoto.

2. Se mesi ubavo meko testo vo mikser so perki. Po konzistencija testoto ke bidi malce leplivo, i taka treba da bide.

3. Ubavo izmeseno se ostava da narasni odprilika 50 – 60 min. SlatkiTajni.com

4. Na rabotna masa so malku brasno se premesuva testoto i se rasukuva kora vo vid na pravoagolnik. Se premackuva korata so rastopen puter i se porosuva po zelba so susam ili afion. Se vitka korata od podolgata strana kako rolat. Se stava dolgiot rolat na pleh oblozen so mrsna hartija i se formira kako venec. So nozica se sece venecot vo 2 do 3 cm parcinja, no ne se sece skroz do kraj, pogledneteja slikata podolu za polesno. Sekoj secen del se pritiska poleka vo sredina so slabo stapce. Se pokriva venecot i se ostava da stasa uste 30 min.

5. Se premackuva pogacata so mateno jajce i se porosuva po zelba za mrsna pogaca a za posna pogaca imate recepti staveno pogore.

6. Se pece vo zagreana rerna na 230 stepeni 10 min, pa se namaluva rernata na 200 stepeni i se peci uste 30-40 min. Ako dobie pogacata mnogu boja, moze da se pokrije so aluminiumska folija.




Facebook Comments
Exit mobile version