Site icon Slatki Tajni

Burek na moj nacin!

Imam isprobano mnogu recepti za burek so gotovi kori za da dojdam do mojata sovrshena recepta. Se nadevam deka i vas ke vi se dopadne.

Sostojki:

– 500 gr gotovi kori

Fil 1:

– 2 lazici puter

– 2 lazici brasno

– 200 ml mleko  

SlatkiTajni.com

– 100 ml kiselo mleko 

– 1 jajce

– 200 gr sirenje

Fil 2:

– 1 pomal kromid

– 1 do 2 lazici puter

– 300 gr svez spanak moze i zamrznat no odmrznat spanak

Preliv:

– 1 jajce

– 100 ml mleko

Za premackuvanje kori:

– 150 do 200  gr puter

Podgotovka:

Fil 1:

1. Puterot se rastopuva na ringla na sredna temperatua vo edno pomalo tendzerce. Koga ke se rastopi puterot se dodava brasnoto i se mesha ubavo. Se dodava mlekoto i so zica se mesha ubavo, da nema grutcinja.  Se vari tecnosta na ringla na sredna temperatura se dodeka ne se zgusne kako jogurt. Dodeka se vari postojano se mesha.

2. Se trga tendzereto od sporet, se dodava kiseloto mleko,  jajceto i drobenoto sirenje. Se mesha ubavo i se ostava nastrana.

Fil 2:

3.  Kromidot se secka, spanakot se mie ubavo i se ostaba da se cedi.

4. Na ringla vo tavce se rastopuva puterot i se przi kromidot. Se dodava i spanakot i se przi sve zaedno nekolku minuti ili se dodeka ne omekne spanakot. Se trga tavceto od sporet.

5. Pleh odprilika 30 x 20 cm se premackuva ubavo so puter. Korite se delat site na polovina.

6. Puterot za premackuvanje kori se rastopuva.

7.  Se stavaat 12 polovinki vo plehot, sekoja kora se prska so puterot. Se dodava vo plehot polovina od filot so spanak i polovina od filot so sirenje. So lazica se razvlekuva filot na segde vrz korite. Se stava povtorno 12 kori polovinki, sekoja kora prskana so puter. Se dodava ostanatiot fil od spanak i sirenjeto i se razvlekuva filot vrz korite. Se stavaat na kraj i ostanatite kori, site premackani so puter.               SlatkiTajni.com

8. Vo cinja se mati jajceto i se mesha so mlekoto. Se istura tecnosta nasekade vrz burekot i se pece vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 25 min, da dobie burekot ubava boja. Se ostava da odmori okolu 20-30 min potoa moze da se posluzuva..

Facebook Comments
Exit mobile version