Site icon Slatki Tajni

Slatko srce!!

 

Najpopularnite torti sto kruzat po net, i normalno morav i jas da probam da ja napravam. :-)) Jas go pravev pandespanot po francuski recept bas za vakvi torti, za fil moze da si stavite po zelba. :-))

 

 

Sostojki pandespan:

Za ova torta vi treba 2 kori pandespan.

– 250 gr brasno

– 250 gr bademovo brasno

– 150 gr puter sobna temperatura

– 100 gr seker vo prav

– 1 jajce

– prstofat sol

– za cokoladno testo se trga 30 gr od brasnoto i se zamenuva so 30 gr kakao

 

 

Sostojki fil:

– 500 gr krem sirenje

– 100 gr puter sobna temperatura

– 60 do 100 gr seker vo prav. Zavisi kolku blago si sakate.

– 2 lazicki vanilin seker

– okolu 200 ml slatka pavlaka

– za cokoladen fil se dodava okolu 20 do 30 gr kakao

 

Podgotovka:

1. Puterot i sekerot vo prav se mati nekolku minuti so mikser, vo vid na ubav mazen krem. Pogledneteja slikata podolku za kako kremot treba da izgleda koga e gotov.

2. Se dodavaat solta i jajceto, i postepeno od brasnata. Se mesha so silikonska lazica ili so raka ubavo meko testo. Se vitka testoto vo plasticna folija i se stava vo frizider da odmori testoto najmalce 1 saat.

3. Testoto se vadi okolu 30 min vo sobna temperatura pred da rasukuva.

3. Se deli testoto na polovina i se premesuva. Se stava mrsna harija na rabotna masa porosena so brasno i se rasukuva edniot del od testoto na hartijata, debelina okolu 1 cm. Se vadi forma po zelba od testoto i se odstranuva ostanatoto testo od hartijata. Pandespanot so se hartija se stava na pleh i se pece vo zagreana rerna na 150 stepeni okolu 20 do 30 min. Isto se pravi i so drugiot del od testoto. Se ostavaat korite ubavo da se izladat.

 

Podgotovka za fil: 

1. Vo sad se mati slatkata pavlaka cvrsto i se trga nastrana.

2. Vo drug sad se mataat ubavo puterot, krem sirenjeto, sekerot vo prav i vanilin sekerot. Da dojde ubava kremasta smesa.

3. Se dodava po malku od slatkata pavlaka dodeka ne dobiete ubava konzistencija za spricanje.

 

 

Priprema na torta: 

– Filot se stava vo spriz. Se sprica edniot pandespan so filot, vo vid na sredno golemi topcinja. Se stava poleka drugiot pandespan vrz filot i se sprica povtorno so filot. Se ukrasuva tortata po zelba. Jas imav svezi ruzi, puslici, maccarones, cokolado, jagodi itn…

 

P.S. Znaci testoto se rasukuva na mrsna hartija zaradi deka testoto e dosta meko i ronlivo i tesko se vadi ako se rasukuva na rabotna masa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version