Site icon Slatki Tajni

Kiflicki so virsli ili kolbavcinja

Prevkusen danski specialitet…..gi ima na sekade da se kupat vo danska no domasno si e domasno. :-)) se sprica senf ili kecap vo kiflata i se jadat mlaki.. :-))

 

 

Sostojki: 

– 275 ml mlaka voda

– 100 ml jogurt

– 100 gr puter

– 25 gr svez kvasec

– 1 lazica med

– 1,5 lazicka sol

– 1 jajce

– 700 do 850 gr brasno ( moze da se stavi i rzano brasno okolu 400 gr i ostanatoto belo brasno )

 

 

Podgotovka:

1. Kvasecot se drobi vo sad. Puterot se rastopuva na ringla, se trga od sporet i se dodavaat vodata i jogurtot. Mlakata tecnost se istura vo sadot so kvasecot i se mesha ubavo. Se dodavaat ostanatite sostojki i postepeno od brasnoto, i se mesha ubavo meko testo so mikser okolu 5 min.

2. Testoto vednas se istura na rabotna masa porosena so brasno i se deli na 2 isti dela. Od sekoj del se rasukuva golema okrugla kora i se sece na 8 ili 10 dela, zavisi kolku golemi si gi sakate i zavisi kolku vi se golemi virslite.

3. Se stava virsla ili kolbavce na sekoj del i se vitka kako za kiflicki. Se redat kiflickite na pleh oblozen so mrsna hartija i se ostavaat da stasat 1.5 saat do 2 saati.

4. Se premackuvaat so mateno jajce i se porosuvaat so susam. Se pecat vo zagreana rerna na 200 stepeni ventilator okolu 10 do 12 minuti. Da dobijat ubava boja. Se ostavaat da se izladat malku i se posluzuvaat.

 

 

Facebook Comments
Exit mobile version