Site icon Slatki Tajni

Tegnat Makedonski maznik na moj nacin!!

Tradiocionalen makedonski maznik so tegnati kori….nesto najvkusno. :-))

Sostojki za testoto; 

– 900 gr do 1 kg brasno

– 1 lazicka sol  

SlatkiTajni.com

– 100 ml zejtin

– okolu 500 ml mlaka voda

Podgotovka:

1. Se meshaat vo sad mlakata voda, solta, zejtinot  i postepeno od braśnoto, i se mesi so mikser najmalku 10 min ubavo meko testo. Ako se mesi racno znaci poveke mesenje za da se dobie pomeko testo. Se pokriva sadot so krpa i se ostava testoto da odmori 20 do 30 min.

2. Na rabotna masa se deli testoto na 6 isti dela. Od sekoj del se pravi topce i se premackuvaat site topcinnja so malku zejtin. Se pokrivaat so plasticna folija i se ostavaat da odmorat okolu 10 do 15 min.

3. Sekoe topce se rasukuva kolku edna cinija, se premackuvaat povtorno so zejtin na dvete strani i se redat edna vrz druga so plasticna folija izmegu i se ostavaat da odmorat najmalku 30 min do 1 saat. 

4. Se stava charshav na masa, se zema edna od rasukanite kori se stava na masa i so namrseni race se tegni korata poleka. Ako se skina korata, da ne se sekirate sekako ne se gleda toa koga maznikot e pecen.  Koga  korata e rastegnata se seci krajot na okolu so malo noze.

5. Korata se prska so malku zejtin ili so stopen margarin se filuva po zelba i so pomos na carsavot se sobira korata kako rolna. Se vitka rolnata kako polzav i se stava vo namrsen pleh. Ista e postakata i za ostanatite  kori.

5. Maznikot se premackuva so malku maslo i se pece vo zagreana rerna na 220 stepeni dodeka ne dobie maznikot ubava boja, okolu 25 min. Potoa se stava maznikot ponisko vo rernana i se ostava uste malku da se pece za da dobie ubava boja i odozdola. 

5. Ako sakate pomek maznik, pred da se izvade maznikot jas go premackuvaam so malku voda i neutralna nematena pavlaka i go ostavam uste nekoja minuta vo rernata.

6. Potoa se vadi i se pokriva so malku vlazna krpa moze isto samo da se premacka so malku ladna voda i da se ostava da se izlade.

Facebook Comments
Exit mobile version