Site icon Slatki Tajni

Praznicna podsolena švedska sunka!!

Socna praznicna sunka za sekoja prigoda…

Sostojki za okolu 4 kg sunka/butot

– 4 kg zivo meso sunka/but

– 4 lazici sol

– 2 lazici seker

Solena voda:

– 2,5 litar voda

– 300 gr sol

– 150 gr seker

– 20 celi zrna bela piper

Premackuvanje:

– 1 jajce

– 4 lazici senf

– prezla

Podgotovka:

1. Se  meshaat  sostojkite za solenata voda BEZ
 zrnata bela biber i se stava vodata na ringla da zovrie nekolku minuti, se trga od sporet i se ostava skroz da se izlade.

2. Butot se masira ubavo so seker i sol i se stava vo podlabok sad. Se istura ladnata solena voda vo sadot i vrz butot i se ostava sega butot taka da stoe na ladno mesto okolu 3 do 5 dena. Kolku podolgo stoe tolku podobro. Nekolku pati se prevrtuba butot vo sadot.

3: Posle 5 dena se mie ubavo sunkata i se stava vo mreza za hrana, śunkata ubavo se stegnuva so mrezata, i se stava da se vari, stom ke zovrie se istura vodata, povtorno se polni tendzereto so 2 litar voda i 20 zrna bela piper i se vari sunkata okolu 2,5 saati.

3. Se ostava butot da se izlade, ako ima mnogu mrsno se sece mrsnoto, no malku mrsno mora da ima. Se brisi butot so kujnska hartija i se vadi mrezata..

4. Se mesha jajce i senf vo sad i se premackuva butot odozgora so smesata. Se porosuva sunkata so prezla i se pece vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 10 do 15 min. Se ostava sunkata skroz da se izlade i potoa se sece na tenki parcinja. Sunkata moze slobodno da se pripremi eden pred da se servira. 

Sunkata moze da se jade i topla i ladna.

Facebook Comments
Exit mobile version