Site icon Slatki Tajni

Trilece so domasna karamela!!

Popularnoto kolace Trilece. Socno, meko, vkusno kolace so prevkusna domasna karamela….. Prelivot za ova kolace moze da se pravi na 2 nacini.  Prviot e so 3 vrsta na mleka, obicno mleko, kondezirano mleko i slatka pavlaka. Vtoriot nacin e so 2 vrsta na mleka i seker. Kolaceto na slikata mi e praveno po vtorata varianta, znaci so mleko, slatka pavlaka i seker, preubavo ispadna…. 




Sostojki za pandespan:

– 8 jajca

– 180 do 250 gr seker ( jas stavam 180 gr seker )

– 300 gr brasno

– prstofat sol  

SLATKI TAJNI.COM

– 2 lazicki pecivo

– 2 lazicki vanilin seker

– 1 lazica mlaka voda

Sostojki za preliv: 

– 800 ml mleko

– 600 ml slatka pavlaka

– 300 ml kondezirano mleko

ili

– 1 litar mleko

– 600 ml slatka pavlaka

– 4 lazici seker

Sostojki za karamela

– 250 gr seker

– 50 gr puter

– 250 ml slatka pavlaka

Podgotovka za pandespanot:

1. Jajcata se odvojuvaat belki posebno, zolcki posebno. Belkite se stavaat vo sad se dodava prstofat so i se mati so mikser cvrsta pena.

2. Zolckite se matat so mikser se dodavaat vodata i sekerot i poftorno se mati. Se dodavaat preseanoto brasno, pecivo i vanilin seker i se mesha ubavo. Se dodava cvrstata pena i se mesha poleka so silikonska lazica da dojde ubava kremasta smesa. Tavce 40×27 cm se oblozuva so mrsna hartija, se istura smesata vo tavceto i se pece vo zagreana rerna na 180 stepeni okolu 25 min.

3. Stom kolaceto e peceno, se prevrtuva na druga mrsna hartija, se vadi prvata hartija i se pravi mali dupcinja vo pandespanot od dvete strana. Poftorno se stava pandespanot vo tavceto kade so se pecese no bez mrsna hartija. ( delot od pandespanot so bese gore, sega se stava dolu ).

Podgotovka za preliv: 

1. Se meshaat site mleka vo sad. Ako nemozete da najdete kondezirano mleko moze filot isto da se napravi samo so mleko, slatka pavlaka i seker.

Podgotovka za karamelata:

1. Sekerot se stava na ringla da se stope i da dobie kafena boja, no vnimatelni da ne zagore. Stom sekerot e stopen se dodava puterot seckan na pogolemi kocki, se mesha postojano se dodeka ne se rastopi puterot. Se dodava i pavlakata se mesha ubavo i se ostava karamelata da vari nekolku minuti se dodeka ne se zgusne po malku.

Priprema na torta:

1. Stom pandespanot e malku oladen se istura postepeno od prelivot vrz pandespanot. Se ostava pandespanot ubavo da ja upie tecnosta. Se priprema karamelata i se istura na segde vrz pandespanot.

Facebook Comments
Exit mobile version