Site icon Slatki Tajni

Kozinjak, bugarski recept so moj izmeni!!

Uste eden preubav recept za kozinjak, mek kako dusha, socen i poln so konzi. Razlikata so ovoj kozinjak e deka postapkata e nesto kako za  lisnato testo. 🙂

Sostojki;
– 1 kg brasno
– 6 jajca
– 200 gr puter
– 200 gr seker
– 50 gr kvasec 
SLATKI TAJNI.COM
– 250 ml mleko
– kora od 1 limon
– 1 lazica rum ( mozi i bez )
– prstofat sol
– suvo grozje po zelba
 
Za premackuvanje;
– 1 zolcki
– 2 lazici mleko
 
 

Podgotovka:

1. Vo podlabok sad se stavaat jajcata, sekerot, korata od limonot i rumot. Se promeshuva ubavo so mikser se dodeka ne se dobie ubava kremasta smesa.

2. Na ogan se topli mlekoto mlako, se dodavaat kvasecot ( droben) 1 lazica seker i 1 lazica brasno. Se stava tendzerceto nastrana.

3. Se dodavaat proseanoto brasno i tecnosta so kvasecot  vo smesata so jajca. Se mesha ubavo meko testo so mikser. Testoto ne treba da se lepi po prstite, ako se lepi testoto se dodava poveke brasno.

4. Puterot se rastopuva i testoto se istura na rabotna masa porosena so malku brasno. Se rasukuva testoto vo vid na kora (pravoagolnik ) i se premackuva so stopeniot puter, se vitka rasukanata kora na 3 dela, povtorno se rasukuva poleka, povtorno se premackuva so puter i povtorno se vikta na 3 dela. Postapkata e ista se dodeka ne se potrosi puterot. ( Za polesno poglentegi slikite podolu ) Stom puterot e potrosen se pravi topka od testoto i se stava vo sad. Se pokriva so plasticna folija i so krpa i se ostava da stasa testoto 2 saati.

5. Se deli testoto na 3 isti dela. Od sekoj del se pleti pletenka po zelba. Se stavaat pletenkite na pleh oblozen so hartija i se ostavaat da stasaat uste 30 min. Se premackuvaat so matena zolcka i se porosuvaat po zelba. Bugarite gi porosuvaat kozinjacite so kristal seker. Ako se porosuvaat so kristal seker, treba da bidite pazlivi dodeka se pecat, so seker pobrzo gorat. Se pecat vo zagreana rerna na 180 stepeni se dodeka ne dobijat ubava boja. 🙂

Facebook Comments
Exit mobile version