Site icon Slatki Tajni

Bitolski Pituluci so luk!

Nesto prevkusno…

Sostojki:

– 500 do 600 gr brasno
– 1 litar voda
– 2 lazicki sol
– maslo
Preliv:
– cesninja lukce po zelba
– sol
– okolu 400 do 500 ml voda

Pogdotovka:

1. Vo podlabok sad se meshaat vodata i solta. Se dodava postepeno proseanoto brasno i postojano se mesha so zica za da nema grutcinja. Se dodava uste voda ako treba, smesta treba da bide nesto kako za palacinki no malku potecno. Vo slucaj smesata da e pogusta ili poretka, slobodno dodadete dopolnitelno voda ili brasno.

2. Na ogan se zagreva tavceto na povisoka temperatura, se premackuva so maslo i se stava malku smesa. Smesata se raznesuva vrz tavceto i se pece okolu 1 do 2 min na sekoja strana. I taka se prodolzuva se dodeka smesata ne se potrosi. Palacinkite treba da bidat tenki. 

3. Lukceto se cisti i se tolci, vodata se vari. Se dodavaat lukceto i solta vo zovrienata voda i se promesuva. Pitulicite edna po edna se potupuvaat vo vrelata voda so lukceto. Se redat edna vrz druga vo kalap za pecenje, i povtorno se prskaat po malku so vodata i lukcet, dodeka se redat. Se secat pred pecenje po zelba i se pecat malku samo sa dobiat boja vo zagreana rerna na 200 stepeni. Mozete isto i da porositet izmegu palacinkite sirenje ili seckani orevi. 

Facebook Comments
Exit mobile version