Site icon Slatki Tajni

Solena palacinka vo pleh, filuvana so meleno meso i pecurki!!

 Zamislete, golema pecena palavinka, filuvana so fil od meleno meso i pecurki, nemozi da ne bidi vkusno. I ne samo śto e vkusno, isto e mnogu blagodarno jadenje, lesno i evtino za podgotovka. Posebno ako vi ostanalo meleno meso ili sos od bolognese od predhodniot rucek… 

Sostojki:

Palacinka:
– 180 gr brasno
– 1/2 lazicka sol
– 600 ml mleko
– 3 jajca
– 30 gr puter 
 
 
Fil: 
– 500 gr meleno meso
– 1 kromid
– 1 cesnje luk 
– 100 ml kisela pavlaka
– 3 lazici pire od domati
– 1 lazicka sol
– prstofat biber
– vegeta
– malku oregeno 
 
 

Podgotovka:

1. Vo podlabok sad se stava brasnoto, solta i polovina od mlekoto, se mesa ubavo so zica da nema smesata grutcinja. Se dodavaat ostanatoto mleko i jajcata i se promesuva. Se oblozuva vo pleh ( 30×40 cm) so mrsna hartija. Se stava parceto puter na plehot, rernata se priklucva na 200 stepeni i se stava plehot so se puter vo rernata. Stom ke se rastopi puterot i koga ke dobie malku potemna boja se vadi plehot od rerna, i se istura smesata vo plehot i poftorno se stava palancinkata na pecenje okolu 25 min. 

2. Dodeka se pece palacinkata se podgotvuva filot. Kromidot se secka, i se przi na ogan so malku puter, se dodava mesoto i se prodolzuva da se przi. Stom mesoto e gotovo isprzeno se dodavaat ostanatite sostojki i se ostava na tivok ogan da se przi okolu 5 min.

3. Palacinkata se vadi od rerna i se prevrtuva na druga mrsna hartija. Se ostavaat filot i palancikata malku da se izladat. Potoa  se filuva palacinkata so filot od meleno meso, potoa se porosuva so svez magdonos i se viktka kako rolat. Se stava kaskaval odozgora na rolatot i povtorno se stava  vo rerna okolu 10 min, za da se stopi i podpece kaskavalot. Se sece 3 cm parcinja i se posluzuva so sveza zelena salata. Mnogu vkusno i lesno za pravenje!! 

Facebook Comments
Exit mobile version