Site icon Slatki Tajni

Svedski rolnicki so cimet!!

Potekloto na ovie kolaci e bas svedsko i se pravele uste od 1920 godina, sega se pravat i vo poveke drzavi, no nema nisto povkusno od orginal svedski domasni topli cimet rolnicki zaedno so edna casa ladno mleko. 


Sostojki:

– 500 ml mlako mleko

– 50 gr svez kvasec

– 150 gr seker

– 1 jajce ( moze da se pravat i bez jajce )

– odprika 900 gr do 1 kg brasno

– 2 lazicki kardemon ili vanilin seker

– 0,5 lazicka sol

– 150 gr puter sobna temperatura

Fil:

– 150 gr puter ( sobna temperatura)

– 100 gr gr seker

– 2 lazici  cimet

Za premackuvanje:

– 1 do 2 jajca

– granula seker za posipuvanje ili seckani bademi/lesnici

Podgotovka:

1. Vo sad se drobi kvasecot i se mesha so mlakoto mleko, se dodavaat sekerot, kardemon, sol i brasnoto i se mesha so mikser ubavo testo. Puterot se sece na kocki i se dodava. Se mesha povtorono testoto okolu 10 min so mikser. Se ostava testoto da stasa 30 min.

2. Dodeka cekame da stasa testoto, se priprema filot. Vo sad se meshaat  puterot, sekerot i cimetot vo vid na ubav krem.

5. Na rabotna masa porosena so brasno se premesuva malku testoto i se deli na 2 dela. Prviot del se rasukuva ( pravoagolnik 30 x 40 cm  ) so debelina na 1 prst, se premackuva korata so filot od cimet i se vitka od podolgata strana kako rolat. Se sece 2 do 3 cm kolaci i se redat kolaciie na pleh oblozen so hartija. Isto taka se pravi so drugiot del od testot, za polesno poglednetegi slikite podolku. Kolacite se pokrivaat so pamucna krpa i se ostsvaat da narasnat 40 min do 1 saat.

6. Se premackuvaat so mateno jajce i se posipuvaat so granula seker ili so seckani bademi ili lesnici. Se pecat vo zagreana rerna na 225 stepeni okolu 8 do 10 min, ili dodeka ne dobiat ubava boja.

Facebook Comments
Exit mobile version