Site icon Slatki Tajni

Francuski tart/quiche so šunka i kaškaval

Sostojki za korata;

Podgotovka za korata;

1. Brašnoto i solta se mešasat vo podlabok sad so puterot, puterot laden od prizider i predhodno iseckan na pomali kocki. So mikser se meśa smesata, se dodeka ne se napravi od testoto kako mali troski. Se dodava vodata i se prodolzuva da se mesi meko ubavo testo.  Testoto se stava vo tavce premackano so puter i so prsti i malku brasno se razvlekuva testoto, da dojde kako kora na dnoto i malku po kraevite, moze isto ako vi e polesno da se razvlekuva so sukalo i potoa da se prefrle korata vo tavceto. Se stava korata da odmori 30 min vo frizider. Posle 30 min se bocka korata so viluska i pece vo zagreana rerna na 200 stepeni 10 min. Dodeka se pece korata se podgotvuva filot.

Sostojki za filot;

Podgotovka;

  1. Posle 10 min vo rerna se vadi korata i se ostava da odmori. Jajcata, mlekoto i hoplata se matat ubavo se dodava rendaniot kaśkaval, sol i biber i se meśa ubavo.
  2. Šunkata se secka i se raspredeluva niz cela kora. Se istura i tecnosta vrz šunkata i so laziva ubavo se raspredeluva. Se stava povtorno da se peci ponisko vo zagreanata rerna na 180 stepeni i se peci uśte odprilka 40 min.
  3. Se ostava malku da odmori potoa se seci na parcinja i se posluzuva so salata po zelba.
Facebook Comments
Exit mobile version