Site icon Slatki Tajni

Zamrznati nepeceni lepcinja so soncogled!!

Nema niśto poubavo od svežo ispečeni lepčinja za pojadok!!
Si vadiś kolku śto ti e potrebno, gi redis na pleh i na pecenenje, za 20 min se gotovi. I go budiś semejstvoto so miris na svezo pecen leb!!

Sostojki za odprilka 20 lepcinja!!

Podgotovka;

  1. Kvasecot se drobi i se meśa so mlakoto mleko, se dodavaat solta, medot, masloto i postepeno od braśnoto. Se mesi so mikser nekolku minuti pomeko testo, se dodava soncogledot i povtorno se meśa so mikser nekoja minuta. Se ostava testoto da stasa 30 do 40 min.
  2. Se istura testoto na rabota masa i se premesuva ubavo so malku braśno. Se deli testoto na 20 parcinja i se pravi topcinja. Se redat lepcinjata na pleh oblozen so mrsna hartija, i se ostavaat da stasat uśte 30 min.
  3. Posle 30 min so cetkica se premackuvaat so malku ladna voda i se porosuvaat so soncogled ili susam. Se stavaat vo zamrznuvac odprilka 3 saati so se pleh da se zamrznaat. Potoa se berat vo kesi i se cuvaat vo zamrznuvac.
  4. Koga e vreme za pecenje, se vadat od zamrznuvac, se redat na eden pleh, i se stavaat vo ladna rerna, rernata se prklucuva na 225 stapeni i za 20 min se gotovi.
Facebook Comments
Exit mobile version