Site icon Slatki Tajni

Grcka Musaka à la SlatkiTajni!

Prevkusna…ne treba poveke zborovi za ovaa ubavina.

Sostojki;

Sos so meleno meso;

Bešamel sos;

Podgotovka,

  1. Kompirite se varat, koga se gotovi se ostavaat da se izladat potoa se lupat i se secat na trkalca odprilka 1 cm vo debelina.
  2. Crniot padlidzan se mie i se sece isto na trkalca odprilka 1 cm vo debelina. Se posoluvaat po malku i se ostava da odstoat, odprilka 20 min. Potoa se plaknat so ladna voda, se brišat so kujnska hartija i se redat na pleh oblozen so mrsna hartija, se prskaat so maslinovo maslo ili maslo od soncogled i se stavaat vo rerna da se pecat odprilika 15 min na 200 stepeni. Moze isto da se przat na ringla so poveke maslo, no za pomalku mrsno i polesna musaka jas gi pecam vo rerna.

Podgotovka za sosot;

  1. Kromidot i lukceto se seckaat i se przat so malku maslo, se dodava mesoto i se prodolzuva so przenje dodeka mesoto e celosno gotovo. Se dodava pastata od domati i se przi uste nekoja minuta, na kraj se dodava domatniot sos, zacinite, sol, biber i se ostava sosot da dinsta odprilka 15 min.

Podgotovka za beśamel sosot;

  1. Puterot se rastopuva na ringla, se dodava braśnoto i se przi malku. Se dodava postepeno od mlekoto i se celo vreme se mesa, dodeka da se zgusni sosot, se trga od sporet i se dodavaat rendaniot kaskaval, zolckite, sol i biber.

Priprema na musakata;

  1. Tavce za vo rerna se premackuva so malku puter, se redi kompirot vrz celo tavce, nad kopirot se stava crniot padlidzan, da go pokrie cel kompir. Se meśa sosot od mesoto so 3 lazici beśamel sos i se istura vo tavceto, da go pokrie crniot padlidzan, i na kraj se istura i beśamel sosot, celosno da go pokrie sosot so mesoto. Se stava musakata da se peci odprilka 30 min na 180 stepeni. Koga e gotova se ostava malku da se izladi, potoa se posluzuva so sezonska salata.
Facebook Comments
Exit mobile version