Site icon Slatki Tajni

Ruski panceroti filuvani so zelka!!

Sostojki;

Podgotovka;

  1. Najprvo se priprema filot, zelkata se seci sitno i se stava vo sad, se dodava 1 nepolna lazica sol i mesa zelkata ubavi, se stava sadot nastrana da odstoe 30 min.
  2. Kromidot se secka i se przi so malku maslo, dovolno e da omekni. Se stava nastrana. Posle 30 min se istura vodata vo sadot od zelkata so ima pusteno i so race se stega za da ispusti poveke voda. Potoa se stava zelkata vo edno tavce so malku maslo i se przi na ponisika temperatura, da omekni ubavo no ke pazite da ne vi zagori. Se dodava kromidot vo zelkata, sol po zelba no ke vidime pazlivi so solta, se mesa ubavo i se stava filot nastrana.
  3. Kvasecot se mesa so mlakoto mleko, se dodava puterot, medot, solta, zolckite i odprilika 520 gr brašno, se mesi leplivo testo i se istura na rabotna masa, se premesuva testoto so ostanatoto brasno. Sadot se mie i se premackuva so malku puter, se stava testoto vo sadot i se ostava da stasa 40 min.
  4. Se istura testoto na rabotna masa i se deli na 16 dela, od sekoj del se pravi topce i se rasukuva okrugla kora, odprilika 12 cm. Se stava filot na sredina i se zatvorat pancerotite, se stegat po krajot so viluska i se stavaat na pleh oblozen so mrsna hartija. Jas stavam odprilika 1 lazica fil. Se ostavaat da odmorat 10 min, potoa se premackuvaat so matens jajce se porosuvaat so susam i se pecat vo zagreana rerna na 200 stepeni 15 do 20 min.

Facebook Comments
Exit mobile version