Site icon Slatki Tajni

Klasicen švedski cokoladen rolat bez gluten filuvan so krem od puter!!

Rolatot od moeto drustvo!!!


Sostojki;

Fil:


Podgotovka;

  1. Jajcata i śekerot se matat ubavo so mikser, smesata treba da bidi gusta i kremasta. Se dodavaat ostanatite sostoji i so silikoska lazica se meśa poleka ubava mazna smesa.
  2. Pleh se oblozuva so mrsna hartija, se istura smesata vo plehot i śto pobrzo se razvlekuva smesata vo golemina kolku plehot. Se stava da se peci vo zagreana rerna na 200 stepeni ventilator okolu 5 do 7 min. Ke bidite pazlivi da ne zagori korata no sepak mora korata da bidi skroz izpecena. Jas ja pecam 7 min vo mojata rerna.
  3. Se stava cista pamucna krpa na masa. Stom korata e pecena se prevrtuva so se hartija na krpata i potoa poleka se vadi hartijata. Za polesno da se vadi hartiijata moze malku da ja premackate hartijata so malku ladna voda.
    Se vitka korata od podolgata strana so pomos na krpata kako rolat i se ostava da se izladi.
  4. Dodeka se ladi korata se priprema filot. Vo mikser se stavaat site sostojki i se mesa podolgo vreme okolu 10 min ili se dodeka ne dobiete ubava bela kremasta smesa.
  5. Rolatot se odvitkuva poleka, se filuva i povtorno se vitka. Se stava rolatot vo frizider da odmori 30 min do 1 saat i potoa moze da se posluzuva.
Facebook Comments
Exit mobile version