Site icon Slatki Tajni

Recept za domaśen tecen sapun !!

Domaśniot tečen sapun e napraven od organski cvrst sapun.
Ako upotrebuvate tečen sapun pred cvrst, predlagam da go napravite sami. Ednostavno izberete go omileniot ekoloski cvrst sapun i izmešajte go so voda i esencijalno maslo i imate domašen tečen sapun. 
Lesno se pravi i od eden cvrst sapun izleguva nekolku litri tečen sapun, znaci ne samo so e dobar isto e i mnogu ekonomicno. Od polovina cvrst sapun jas pravam od prilika 5 do 6 šišinja tecen sapun zavisi od goleminata. 

Recept za tecen sapun!!


Podgotovka;

  1. Se renda polovina od sapunot najsitno. Vodata se vari, i se ostava da vari nekoja minuta. Se istura vodata vo cist sad i se ostava malku da se izladi. Se dodava rendaniot sapun i se meša ubavo. Vodata se vari za od bakterite, no jas licno dodavam i malku sol, odprilika 1 nepolna lazica. A isto moze da se dodava nekoja kapka E- vitamin za kako konzervans. E- vitamin se dodava poveke koga se pravi poveke tecen sapun. Jas dosega nemam staveno E-vitamin, stavam samo sol i sapunot se drzi svez
  2. Znaci se dodava rendaniot sepun vo varenata malku oladenata voda, se dodava solta i ako sakate e – vitamin i esencijalnoto maslo. Se mesa ubavo, se pokriva so folija i se ostava da odmori preku nok.
  3. Koga ke odmori, sapunot ke se napravi kako cvrst gel, so racen mikser se blendira sapunot za da dojde vo konzestencija mazen i tecen. Se polnat cisti šišinja so pumpa i sapunot e gotov za upotreba. I nema da vi mirisaat ni sadot ni mikserot na sapun, jas gi stavam da odstoat vo topla voda i potoa gi mijam vo mašins za sadovi.

Facebook Comments
Exit mobile version