Site icon Slatki Tajni

Bezglutenski cokoladen kolac so lesnici i kruši!!

Preubav bezglutenski kolac so lesnici, kruši i so mnogu vkus na cokolado. Site znaeme deka lesnici i kruša e preubava kombinacija so cokolado a i konjakot mu dava preubav smek…

Sostojki;


Podgotovka;

  1. Kalap od 24 cm na koj mu se vadi obracot se oblozuva na dnoto so mrsna hartija i se premackuva po malku i po kraevite. Potoa se porosuva so malku nišeste.
  2. Puterot se rastopuva na ringla, se dodava cokolado i se meša za ubavo da se rastopi. Se dodava i konjakot i se stava nastrana.
  3. Lesnicie se pecat malku na ringla vo suvu tava, potoa se trijat so krpa za da se izlupat i se melet
  4. Jajcata se odvojuvaat, belkite se matat vo cvrsta pena, a zolckite se matat ubavo so šekerot. Se dodava tecnosta so cokoladato i puterot vo sadot so zolckite i se mesa ubavo. Se dodavaat isto i lesnicite, pecivoto i vanilin śekerot i se meša ubavo. Se dodava polovina od belkite i se mesa poleka so silikonska lazica, se dodava ostanata pena od belkite i povtorno se meša poleka. Se istura smesata vo kalapot.
  5. Kruśite se lupat i se cistat, se secat na pomali kriški i se meśat ubavo so sokot od limon. Se redat krušite vrz smesata, kolaceto se peci vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 40 min. Se vadi od rerna i se ostava da se izladi vo kalapot. Se porosuva so kakao i se servira so edna topka sladoled no vkusno e i bez sladoled. Zaradi so ne sodrzi kolaceto bràsno, polesno se krši, zatoa ke bidete vnimatelni koga se vadi od kalapot…

Facebook Comments
Exit mobile version