Site icon Slatki Tajni

Palacinki mafini!!

Lesni  brzi i mnogu vkusno. Kaj nas doma omileni!!  Palacinkite se bez seker zatoa mozat da se jadat i vo blaga varijanta i vo solena varijanta. No mozete slobodno da si dodavate i malku śeker.

 

Sostjki za 12 do 15 palacinki;


– 4 jajca 

– 500 ml mleko 

– 180 gr brasno

– 0,5 lazicka sol 

– 1 lazicka vanillin seker za blaga varijanta 

Palacinkite moze da se jadat so vkusen dzem ili so sirenje za soleno varijanta, no isto se  mnogu vkusni i so fil kako naprimer; 

Jabolko izlupeno i seceno na pomali kocki, potoa se valaat kockite vo malku šeker i cimet ili za solena varijanta, sitno seckana i przena slanina i malku majcina dusica.

Podgotovka:

1. Rernata se zagreva na 220 stepeni. 
Site sostojki za smesata se meśaat ubavo so matalka. Ako stavate fil, onda i filot se priprema.

2. Se stava po malku puter vo kalapot za mafini, znaci vo sekoja korpe se stava odprilika 1 lazicka puter. Potoa  se stava kalapot vo rerna, za da se rastopi puterot i da pocni da vrie, samo ke pazite da ne se izgori puterot.  Se vadi kalapot i so cetkica se premackuvaat korpinjata i na okolu, potoa se istura smesata vo sekoe korpe, se polni odprika 3/4. Ako imate fil onda se stava i filot vo sekoe korpe i palacinkite se stavaat da se pecat  na 220 stepeni okolu 15 – 20 min. Dodeka se pecat ke se krenat palacinkite kako mafini no koga ke se izvadat od rerna ke spadnat. 

Facebook Comments
Exit mobile version