Site icon Slatki Tajni

Vegetarijanski podpeceni makaroni so domaten sos i bešamel sos!!

Nesto najednostavno no i mnogu vkusno. Odlicno koga sakate nesto nabrzina da zgotvite ili ako vi ostanale makaroni od vecerata, pa moze da se iskoristat i na ovoj nacin!!!

Sostojki:

Sostojki domaten sos:

Sostojki beśamel sos;

Podgotovka;

  1. Pocnuvate so domatniot sos. Lukceto se renda i se przi malku vo tavce so maslo. Se dodava domatniot sos i se ostava sosot da dinsta edno 15 min. Se zacinuva so sol, biber i oregano i se trga nastrana.
  2. Bešamel sos: Se stava puterot vo edno tendzere da se rastopi, se dodava brašnoto i se meša ubavo. Se dodava postepeno od mlekoto i so zica se mesa celo vreme se dodeka ne se zgusne sosot. Se dodava parmezanot i se zacinuva so sol i biber..
  3. Makaronite se varat vo solena voda pola od vremeto so pisuva na pakovkata. Ako pisuva 10 min vie gi varite 5 min. Ako imate gotovi vareni so vi ostanale od rucekot moze i tie da gi upotrebite.
  4. Vo pomala tava, se stava malku domaten sos na dnoto od tavceto, potoa gi isturate polovina od makaronite. Vrz makaronite dodavate polovina od domatniot sos i polovina od bešamel sosot. Povtorno gi stavate ostanatite makaroni, potoa ostanatiot domaten sos i bešamelsosot. Porosuvate odgozora so malku kaskaval i go stavate da se peci vo zagreana rerna na 200 stepeni okolu 30 min, ili se dodeka ne dobiete ubava boja. Makaronite se serviraat so salata po zelba..
Facebook Comments
Exit mobile version