Site icon Slatki Tajni

Slavska pogaca

Preubava, dekorativna i vkusna pogaca…

Sostojki:

– 25 gr kvasec
– 350 ml voda
– 1 lazicka sol
– 2 lazici maslo
– 2 lazici med
– 600 gr brasno

Za premackuvanje ( mrsna )

Za premackuvanje ( posno )

Podgotovka:

1. Kvasecot se stava vo dlabok sad zaedno so mlakata voda. Po kratko vreme dodadete gi medot, solta, masloto i brasnoto.

2. Zamesete ubavo meko testo vo mikser so perki. Po konzistencija testoto ke bidi malce leplivo, i taka treba da bide.

3. Ubavo izmeseno se ostava da narasni odprilika 50 – 60 min.

4. Pleh se oblozuva so mrsna hartija.

5. Se istura testoto na rabotna masa porosena so malku brasno. Se deli testoto na 2 dela, eden pomal del i eden pogolem del.

6. Se rasukuva pogolemiot del vo vid na pravoagolnik. Se pramackuva korata so maslo ili puter sobna temperatura, se porosuva so seme po zelba i se viktka od podolgata strana kako rolat. Se secat okolu 2 cm parcinja i se redat vo krug na plehot.

7. Pomaliot del se rasukuva vo dolka kora odprilika 10 x 60 cm, se premackuva so maslo ili puter, se porosuva so seme po zelba i se vika od pokratkata strana kako spirala. Se stava vo sredina na plehot. Se premackuva pogacata so matens jajce, se porosuva so seme po zelba i se ostava da stasa uste 30 min. Za posna pogaca imate recept pogore kako da ja premackate pogacata.

8. Se pece pogacata vo zagreana rerna na 230 stepeni 10 min, pa se namaluva rernata na 200 stepeni i se peci uste 30-40 min. Ako dobie pogacata mnogu boja, moze da se pokrije so aluminiumska folija.

Facebook Comments
Exit mobile version