Site icon Slatki Tajni

Krostata so kruši!!

Jas obozavam razni vrsti na krostati i sekogas gi pravam so sezonsko ovosje…lesno i brzo se pravat i se prevkusni. Krusi i zacinot kardemon e edna prevkusna kombinacija, no ako nemate kardemon moze krostata da se pravi so cimet namesto kardemon… 




Sostojki za testoto:

– 150 gr puter

– 180 gr brasno 

SlatkiTajni.com

– 2 lazici seker

– 1 zolcka

– 1 lazica voda

Fil kompot od krushi:

– 500 gr svezi krushi

– 100 gr seker

– 100 ml voda  

SlatkiTajni.com

– 1,5 lazicka kardemon ili cimet

– 1 lazicka vanilin seker

Dekoracija:

– 2 svezi krushi

Podgotovka:

1. Krushite za kompotot se lupat, se cistat i se secat na pomali parcinja.

2. Na ringla se stavaat vodata, sekerot, kardemon i vanilin sekerot da se varat, stom tecnosta ke pocne da vari se dodavaat i krushite. Se varat krushite okolu 15 do 20 min, da omeknat, potoa se blendirat so racen blender vo mazen krem i se ostava kremot da se izlade.

4. Vo sad se meshaat sostojkite za testoto. Se raka ili so mikser se mesha puterot ubavo so drugite sostojki. Kalap za krostata se premackuva so malku puter. Testoto se istura vo kalapot i so raka i malku brasno se razvlekuva testoto kako kora vo kalapot i malku po kraevite. Se bocka korata so viluska i se stava malku vo frizider da odmori.

5. Rernata se zagreva na 200 stepeni, se pece korata vo zagreana rerna okolu 10 min. Se vadi i se ostava da se izlade malku. Se istura kompotot od krusi vo kalapot, i se ukrasuva krostata po zelba so svezi krushi.

6. Se pece krostata 25 do 30 min. Se servira topla so edna topka sladoled ili so matena slatka pavlaka.




Facebook Comments
Exit mobile version