Site icon Slatki Tajni

Cokoladni mafini so krem od malinki

Prevkusni cokoladni mafini so krem od malinki…

Sostojki za 12 mafini:

– 175 gr puter

– 200 gr crno cokolado

SLATKITAJNI

– 4 jajca

– 180 gr seker

– 100 gr brasno

– 20 gr kakao

SLATKITAJNI

– 1 lazicka pecivo

– 150 gr malinki ( zamrznati ili svezi )

Krem od malinki:

– 50 gr malinki zamrznati ili svezi

– 300 gr krem sirenje

SLATKITAJNI

– 100 gr slatka pavlaka

– 45 gr seker vo prav

Podgotovka:

1. Puterot se rastopuva na ringla. Se dodava cokoladoto, predhodno skrseno na pomali parcinja. Postojano se mesha na tivok ogan se dodeka ne se rastopi cokoladoto. Se trgna nastrana i se ostava da se izlade.
SLATKITAJNI

2. Vo sad se mataat sekerot i jajcata ubava kremasta smesa. Se dodava tecnosta so cokoladoto i puterot. Se dodavaat brasnoto, kakaoto i pecivoto i se mesha ubava mazna smesa.

3. Smesata se raspredeluva vo kalap za mafini vo koj sto ima staveno korpinja za mafini. Se pecat mafinite ponisko vo rernata na 175 stepeni okolu 25 do 30 min. Se vadat i se ostavaat malku da se izladat. SLATKITAJNI

4. Se vadi vo sredina na sekoja mafina malku od testoto i se drobi testoto vo sad. Se dodavaat malinkite ubavo iscedeno i se mesha zaedno so testoto. Se polne sekoja mafina so smesata od malinkite.

Krem od malinki:

1. Malinkite se blendiraat ubavo i se cedat od semkite. Vo sad se meshaat sokot od malinkite, krem sirenjeto i seker vo prav. SLATKITAJNI

2. Pavlakata se mati cvrsto i se dodava postepeno vo sadot so krem sirenjeto. Se mesha ubavo so mikser vo vid na ubav krem za spricanje.

3. Se sprica kremot na sekoja mafina i se ukrasuvaat mafinite so svezi malinki ili po zelba.

Facebook Comments
Exit mobile version