Site icon Slatki Tajni

Cokoladna mus torta so portokal!

Prevkusna cokoladna mus torta so portokal bez jajca….nema da pogresite ako se odlucite da ja napravite. :-)) 

Sostojki:

– 200 gr cokoladni biskviti

– 100 gr puter

Fil: 

– 400 ml slatka pavlaka

– 50 do 100 gr seker

SlatkiTajni.com

– 200 gr cokolado

– 200 gr krem sirenje

– 50 do 100 ml sok od portokal

– luspa od portokal ( 1 do 2 portokali )

– 2 lazicki zelatin

Zelatin:

– 200 ml sok od portokal

– 2 lazici seker

SlatkiTajni.com

– 1,5 lazicka zelatin

Podgotovka:

1. Kalap od 24 cm se oblozuva so mrsna hartija. Puterot se rastopuva i biskvitite se blendiraat ubavo. Se mesha puterot so biskvitite ubavo i se istura smesata vo kalapot. So lazica se pritiska smesata da dojde kako kora na dnoto od kalapot. Ako sakate mozete da stavete tenko secen portokal po kraevite na kalapot kako dekoracija. Poglednete sliki podolku za polesno.

2. Cokoladoto se rastopuva i se ostava da se izlade. Vo sad se mati pavlaka so sekerot, ubavo i cvrsto. Se dodava cokoladoto i se mati povtorno.

3. Vo drug sad se stava krem sirenjeto, se dodava luspa od portokal.

4. Vo mal sad se mesha zelatinit so 50 ml sok od portokal, se stava vo micro okolu 30 do 60 sekundi za da se rastopi zelatinot, potoa se dodava vo sadot so krem sirenjeto. Se mesha ubava kremasta smesa, ke ja probate smesata i ako treba se dodava povtorni sok od portokal i luspa od portokal. No ke bidete vnimatelni da ne dojde smesata mnogu tecna. Zatoa se dodava postepeno i po malku od sokot.

4. Smesata so krem sirenje se mesha ubavo so cokoladnata smesa. Se istura smesata vo kalapot i se stava tortata vo frizider okolu 20 min.

5. Sokot od portokal zaedno so sekerot se stava na ringla da zovrie. Se trga od sporet i se dodava zelatinot. Se mesha ubavo i se ostava tecnosta malku da se izlade. Se istura zelatinot vo kalapot i se stava tortata vo frizider nekolku saati ili preku nok.

Facebook Comments
Exit mobile version