Site icon Slatki Tajni

Pavlova!!

Kralicata na site torti….pavlova so lemoncurd, slatka pavlaka, svezi borovinki i pecen kokos…

Sostojki:

– 4 belki

– 220 gr seker

– prstofat sol

– 2 lazicki gustin

– 1 lazicka jabolokova ocet ili bel vinski ocet 

– 2 lazicki vanilinseker

Podgotovka:

1. Belkite i solta se stavaat vo sad i se matat so mikser vo cvrsta pena. Sadot predhodno ubavo izmien i izbrisan. Mnogu e vazno sadot da ne e mrsen i vlazen. Se dodava postepeno od sekerot i postojano se meša so mikserot. Se prodolzuva da se meša se dodeka ne dobiete cvrst i mazen krem. Se dodava gustin, vanilin seker i ocet i povtorno se mesa so mikser, nekoja minuta.
2. Pleh se oblozuva so mrsna hartija i se premackuva mrsnata hartija so malku maslo, znaci skroz malku. Se istura smesata na plehot i se formira po vaśa zelba. Mnogu e vazno, koga se formira pavlovata da se vdlabuvna smesata po malku najgore so edna lazica.

3. Se pece tortata vo zagreana rerna na 125 stepeni 1,5 saat. Se izgasnuva rernata i se ostava tortata vnatre se dodeka ne se izlade rernata. Ako sakate mozete da ja ostavite i preku nok..

4. Se ukrasuva tortata vo vaśa zelba, no za da ne bidi tortata preblago, ubavo e da oberete filovi so posvez i pokrasatki vkus. Jas mojata ja ukrasiv so krem od limon, slatka pavlaka i svezi borovinki.
Okolu 300 ml pavlaka se mati pocvrsto i se meśa so malku krem od limon. Se stava filot vrz pavlovata, i se ukrasuva so borovinki i so pecen kokos.  Tortata vednas se servira!
P.s; Za pavlova nikogas ne se upotrebuva zamrznato ovošje. 

Facebook Comments
Exit mobile version