Site icon Slatki Tajni

Cokoladna nepecena posna torta!!

Site sakame brzi recepti, ova e bas brza torta za pravenje no i prevkusna za jadenje… 

Sostojki:

– 800 gr posni biskviti

– 100 gr seckani malku peceni orevi ili bademi mozi i so lesnici

– 180 gr seker

– 60 gr kakao

SlatkiTajni.com

– 250 ml voda

– 150 gr posen margarin

– 1 lazicka vanilin seker

– kora od 1 portokal ( mozi i bez )

– 150 gr posno cokolado

Podgotovka:

1. Orevite se pecat okolu 5 min vo suva tava na ringla i potoa se seckaat pogrubo.

2. Vo podlabok sad se krshat biskvitite na pomali parcinja. Se dodavaat orevite. SlatkiTajni.com

3. Vo sredno golemo tendzere se stavaat sekerot i kakaoto, postepeno se dodava od vodata i se mesha so zica. Se dodava i margarinot i se stava tendzereto na ringla na sredna temperatura. Stom ke pocne sirupot da vari se ostava da vari okolu 7 do 8 min. Se trga od sporet i se dodava vanilin sekerot i korata od portokalot. Se ostava da se izlade okolu 10 do 15 min.

4. Se istura cokoladniot sirup vo sadot so biskvitite i se mesha ubavo i poleka za da fati cokolado na segde. SlatkiTajni.com

5. Kalap na koj mu se odstranuva obracot se oblozuva so mrsna hartija na dnoto. Se istura smesata vo kalapot i so lazica se pritiska poleka pandespanot. Se stava vo frizider okolu 30 min da odmori tortata.

5. Posle 30 min, cokoladoto se rastopuva na parea i se istura vo kalapot, se udira kalapot od masa nekolku pati, za da se izramne ubavo cokoladoto. Se stava tortata vo frizider najmalce 3 do 4 saati ili uste podobro preku nok. SlatkiTajni.com

6. Se ukrasuva po zelba i se ostava malku na sobna temperatura pred serviranje. Mojata e ukrasena so meleni orevi i sumsko ovosje no isto e ubava da se ukrasi so krugovi od portokal….

Facebook Comments
Exit mobile version